Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis Britské krátkosrsté kočky

 

Popis plemene Britská krátkosrstá kočka

Původ a historie plemene

Britské krátkosrsté kočky byly vyšlechtěny v 19. století ze selských, pouličních a domácích koček. V této době byly více oblíbené dlouhosrsté kočky než ty krátkosrsté. Až roku 1901 byl založen klub krátkosrstých koček. Tato britská kočka se vyskytovala v mnoha barevných provedeních, a tak byl tomuto plemeni sestaven standard. Občas se při křížení používaly perské kočky, proto se i nyní může britské krátkosrsté kočce narodit dlouhosrstý jedinec. V 50. letech 20. století plemeno téměř vyhynulo. Nadšení chovatelé však pomocí dovozu z Irska a ze zemí Britského společenství chov opět obnovili. V 70. letech se tyto kočky dostaly do USA a britská modrási zde získala mnoho obdivovatelů.

 

Charakter

Britská krátkosrstá kočka je vlídné, chytré a snášenlivé plemeno. Není nijak vtíravá, a tak si raději počká, až se s ní bude chtít pán pomazlit sám. Ale není nijak nespolečenské plemeno, mazlí se ráda a má ráda společnost. Ale tyto kočky mají rády také svůj klid, a proto mohou být klidně celý den zalezlé v nějakém příhodném úkrytu a bude jim stačit to, že jste doma. Nejsou tím typem koček, co potřebují být neustále středem pozornosti. Jsou přátelské a tolerantní. Vychází dobře s dětmi. Nesmí jim však být ubližováno. Byť jsou klidné, umí se i pěkně rozdovádět.  Zajímavostí je, že se nebojí vody.

 

Popis britské krátkosrsté kočky

Britská kočka dosahuje váhy 4 až 8 kg. Hlava je kulatá s plnými lícemi. Oči jsou velké, kulaté a většinou mají měděnou nebo zlatou barvu. Uši mají být středně velké se zaoblenými špičkami. Tělo je spíše zavalitého a silného rázu. Plece mají být dostatečně široké a hruď hluboká. Končetiny jsou krátké. Kompaktní tlapky jsou silné a zakulacené. Krátký a silný ocas má tupou špičku. Srst britské kočky je hustá, na omak drsná a nepřiléhá. Zbarvení je různorodé. Černá, čokoládová, červená, modrá, lila, krémová, želvovinová, čokoládově, modře, lila želvovinová, bílá nebo želvovinová zabarvení. Dále se objevují všechny barvy jako kouřové nebo se závojem. Dalším zbarvením jsou žíhané (mramorované nebo tečkované), stříbřitě žíhaná nebo s odznaky.

 

Péče

Srst britské kočky stačí jednou týdně vykartáčovat. V období línání je dobré odstraňovat odumřelou srst častěji. Drápy se zkracovat nemusí, pokud ovšem nevyčnívají i při zatažení. Přerostlým drápkům můžete předejít zakoupením škrabadel.

 

Zajímavost

Zajímavostí o tohoto plemeno je to, že většina britských krátkosrstých má krevní skupinu B.